Search
  • gerolffalter

Wat op ons afkomt, hebben we nooit meegemaakt


Straks, op 16 september, houdt het Europees Parlement een groot debat over de corona-epidemie en de diepe economische crisis die eruit voortvloeit. Wij nodigen u uit mee te doen.

Dit zijn immers historische tijden. We staan, in Europa en wereldwijd, voor de zwaarste economische klap in 90 jaar. Dit jaar leveren we, als Belgen, als Europeanen, ongeveer tien procent van onze welvaart in. En dan hebben we het corona-virus nog niet overwonnen.

Wat zijn de uitdagingen?

De corona-epidemie zelf natuurlijk

Het virus dat onze samenleving verlamt is nog altijd onder ons. We hopen op een vaccin in de eerste helft van volgend jaar. Tot dan knaagt de onzekerheid, kunnen we niet terugkeren naar ons normale bestaan, blijven er formidabele uitdagingen:

- Hoe geraken we zo snel mogelijk aan dat vaccin?

- Hoe zullen we het zo snel mogelijk verspreiden over 8 miljard mensen?

- Hoe houden we tot dan het evenwicht tussen het beletten van besmettingen en het risico op de totale ontwrichting van de economie?

- Hoe vermijden we de chaos aan de Europese binnengrenzen van de voorbije maanden?

Nog groter is de economische uitdaging

Tien procent welvaartverlies betekent dat we met zijn allen, bedrijven, banken, particulieren, heel voorzichtig gaan zijn met onze centen, gaan besparen. Zodanig zelfs dat de crisis nog verergert: doordat iedereen bespaart, moet iedereen nog meer gaan besparen.

Precies daarom hebben alle overheden nieuwe schulden aangegaan om geld in de economie te pompen. Om het inkomensverlies te verzachten, straks ook om met nieuwe investeringen de economie weer op gang te trekken.

Europa doet dat ook, op nooit eerder geziene wijze. Het gaat voor minstens 400 miljard euro nieuwe schulden aan daarvoor. Dat is weinig in verhouding tot de Europese economie maar wel twee en een halve keer het Europees jaarbudget. Hoe gaat dat optimaal besteed worden, wie gaat dat straks afbetalen, daarover gaat het ontzettend intense politieke debat. Want de operatie is tegelijk een onvermijdelijke noodzaak en een gigantische gok.

Is dit het moment voor een vergroening van Europa?

Europa wou al voor de crisis het voortouw nemen om de klimaatverandering terug te dringen. Want je creëert nieuwe technologie, verbetert de gezondheid van mensen en natuur, wordt minder afhankelijk van olie, bezuinigt op termijn fors op je energiefactuur.

Omdat je toch moet investeren, en omdat het overleven van de planeet op het spel staat, moet je het geld dat je nu oppompt massaal in de Green Deal investeren, zeggen de voorstanders. Anderen willen ook wel investeren, maar willen niet alle eieren in één mand. De digitale revolutie, de artificiële intelligentie, de verouderende infrastructuur van Europa, vergen ook geld zeggen ze. Wie krijgt daar straks gelijk?

Tenslotte is er een diepere vraag: vertrouwen we de rest van de wereld nog?

Tot begin dit jaar stond de wereld open: voor handel, om te reizen, via het internet. Corona leerde ons dat ook virussen reizen, dat we voor mondmaskers afhankelijk zijn van China, dat in crisistijden het ieder voor zich overwint.

Wat doen we daarmee? Moeten we inzake medisch materiaal strategische voorraden binnen Europa opbouwen? Stemmen gaan op om de handel vanuit andere continenten aan meer beperkingen op te leggen: inzake klimaat- en milieunormen, inzake fiscale regels, inzake het effect op elke regio in de Europese Unie? Is de intercontinentale vrijhandel ten dode opgeschreven? Zullen we nog ooit zomaar kunnen reizen naar de andere kant van de wereld?

Dat zijn dus de grote uitdagingen voor Europa in de komende maanden.

- moeten we corona samen, als heel Europa, aanpakken, of werkt dat niet?

- zijn we de crisis aan het verzachten met schulden voor de volgende generaties, of niet?

- is investeren in de strijd tegen klimaat belangrijker dan de rest?

- moeten we voorzichtiger worden met wereldhandel, of die verder uitbreiden?

Daarover gaat het gaan op 16 september, wanneer Commissievoorzitter Ursula von der Leyen haar State of the European Union, haar plannen voor het volgend jaar, zal voorleggen aan het Parlement.

Wij willen dat u mee debatteert. Laat ons uw mening kennen, via twitter of facebook of mail, in tekst, video of audio. Wij maken van al die meningen een samenvatting op 15 september en bezorgen die aan de Belgische parlementsleden, nog voor het debat.

Met zijn allen hebben we dit najaar een afspraak met de geschiedenis. Mis hem niet.

28 views0 comments
 

©2020 door CRISIS 2020. Met trots gemaakt met Wix.com