Search
  • gerolffalter

Wat zit er in het Europees herstelplan dat de Europese leiders op 21 juli overeenkwamen?


Dit zijn historische tijden. We staan, in Europa en wereldwijd, voor de zwaarste economische klap in 90 jaar. Dit jaar leveren we, als Belgen, als Europeanen, ongeveer tien procent van onze welvaart in. En dan hebben we het corona-virus nog niet overwonnen.

Tien procent welvaartverlies betekent dat we met zijn allen, bedrijven, banken, particulieren, heel voorzichtig gaan zijn met onze centen, gaan besparen. Zodanig zelfs dat de crisis nog verergert: doordat iedereen bespaart, moet iedereen nog meer gaan besparen.

Precies daarom hebben alle overheden nieuwe schulden aangegaan om geld in de economie te pompen. Om het inkomensverlies te verzachten, straks ook om met nieuwe investeringen de economie weer op gang te trekken.

Europa doet dat ook, op nooit eerder geziene wijze. Het gaat voor minstens 400 miljard euro nieuwe schulden aan daarvoor. Dat is weinig in verhouding tot de Europese economie maar wel twee en een halve keer het Europees jaarbudget. Hoe gaat dat optimaal besteed worden, wie gaat dat straks afbetalen, daarover gaat het ontzettend intense politieke debat. Want de operatie is tegelijk een onvermijdelijke noodzaak en een gigantische gok.


Lees hier de uitleg van de Europese Commissie over het herstelplan dat de Europese leiders op 21 juli na vier dagen van onderhandelingen goedkeurden.

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/recovery-plan-europe_nl


Of, wat moeilijker, raadpleeg de oorspronkelijke beslissing: de conclusies van de Europese Raad van 21 juli

https://www.consilium.europa.eu/media/45128/210720-euco-final-conclusions-nl.pdf3 views0 comments
 

©2020 door CRISIS 2020. Met trots gemaakt met Wix.com